144 ruutua - taidetta ja elämää Halosenniemessä

Pekka Halonen, Talvipäivä, öljy 1910, Pekka Halosen seura7.9.2011-15.1.2012

Halosenniemen näyttely ”144 ruutua” esittelee Pekka Halosen taidetta ja perheen elämää Halosenniemen taiteilijakodissa. Esillä olevista Halosen teoksista suurin osa on maalattu Tuusulassa ja Halosenniemessä. Taiteilijakodissa on yhteensä 144 ikkunaruutua, joista näkyvät samat maisemat - kalliot, männyt, poukamat - kuin Halosen maalauksissa. Voimme kurkistaa sisään Halosenniemen ikkunoista ja seurata Halosen perheen elämää, tai sitten luoda katseita ulos ”ikkunoista” ja ihastella Halosen näkemyksiä esimerkiksi talvisesta Halosenniemestä.

Tuusulassa Halosen kansankuvaukset vaihtuivat vähitellen oman perheen kuvaamiseen ja laajat kansallismaisemat pienempiin intiimeihin luonnontutkielmiin. Mukaan mahtuu loistokkaita ja värikylläisiä talvenkuvauksia, joissa Halonen on onnistunut vangitsemaan impressionistisesti talven riemukkaita hetkiä - lapsia hiihtelemässä tai luistelemassa. Halonen kuvaakin taiteilijaperheen tavallista elämää arkisissa askareissa.

Tuusulassa maalattuja maisemia tai kotirantojen kuvauksia on lukuisia. Saatuaan kritiikkiä saman aiheen toistamisesta Halonen selitti maalaamistapaansa: "Tältä pieneltä huvilapalstaltani olen parinkymmenenviiden vuoden aikana saanut aiheet keskimäärin 30:lle maalaukselleni vuodessa enkä vielä ole kahta samanlaista taulua maalannut. Taide ei ole ulkonaisen silmän varassa, vaan sisäisen näkemyksen. Katsokaapas tuota lahdelmaa! Aamulla esiintyy se minulle toisenlaisena kuin päivällä tai illalla riippuen valaistuksesta. Kun olen jättänyt sen keväällä ja saavun syksyllä, näen sen aivan uutena ja herättää se minussa kokonaan toiset aiheet taideluomiin. Onko se luonnon kopioimista ja eikö siinä tarvita taiteilijasilmää?".

Näyttelyssä on mukana myös Halosen varhaistuotannon realistisia kansankuvauksia, jotka on maalattu ennen Tuusulaan muuttoa. Näyttelyyn on lainattu teoksia yksityisistä ja julkisista kokoelmista.

 

Teksti tutkija Johanna Rinta-aho, Halosenniemi, Tuusulan taidemuseo