Halosenniemi
Takaisin ylös

Luento Halosten taiteilijasuvusta

26.04.2017

Minna Kettunen luennoi Halosenniemessä. Kuva on Halosten sukutilan ja Pekka Halosen syntymäpaikan Linnansalmen vesiltä.Halosenniemen kesänäyttely "Into, toivo, rohkeus" avautuu 2.5. tiistaina. Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi näyttelyssä on haluttu tuoda esille Tuusulanjärven ympäristöön 1890-luvun lopulla syntyneen taiteilijayhteisön merkitystä suomalaiselle taiteelle ja kulttuurille. Myös näyttelyyn liittyvä Halosenniemen juhlavuoden luentosarja alkaa samalla viikolla. Lapinlahtelainen kirjailija, FM Minna Kettunen tulee tarinoimaan Halosten taiteilijasuvusta torstaina 4.5. klo 18.

1900-luvun alkupuolella kymmenkunta Halosen suvun jäsentä toimi eri taiteenaloilla. Pekka Halosen lisäksi taiteellisen elämäntyön tekivät mm. veli, taidemaalari ja Halosenniemen rakennusmestari Antti Halonen, serkku ja kuvanveistäjä Eemil Halonen, veli ja viulisti Heikki Halonen sekä serkku ja taidemaalari Kalle Halonen. Pekka Halonen availi heille ovia taiteen maailmaan, mutta jokainen harjoitti opintoja ja toimi itsenäisenä taiteilijana.

Halosten kotikylällä Lapinlahdella tunnettiin aikanaan sanonta "yksituumaisia kuin Haloset". Vanha talonpoikainen suku toimi yhdessä myös taiteen tiellä: opastaen, henkisesti ja taloudellisesti tukien, yhteyksiä avaamalla ja yhteisillä maalausretkillä kulkemalla. Kuitenkin suuren suvun joukosta löytyi myös erilaisia persoonallisuuksia ja erilaisia keskinäisiä suhteita.

Lapinlahtelaisen Minna Kettusen julkaisema esikoisteos Halosen taiteilijasuku (Tammi 2001) oli Tieto-Finlandia -ehdokkaana. Teoksen kolme painosta ovat olleet jo vuosien ajan loppuunmyytyjä. Kettunen tuntee Haloset melkein kuin omaisensa ja kertoo heistä mukaansatempaavalla tavalla. Hän toimii myös yrittäjänä Väärnin Pappilassa, Juhani Ahon syntymäpaikalla.

Seuraavana Halosenniemen juhlavuoden luentosarjassa kuullaan FT Anna-Maria Wiljasen luento "Hip-hip-hurraa!" torstaina 1.6. klo 18. Hän valottaa taiteilijaelämän ihanuutta ja ihmissuhdekoukeroita Tuusulan taiteilijayhteisössä ja Önningebyn taiteilijasiirtokunnassa.

Tarinoita Halosen taiteilijasuvusta
Kirjailija, FM Minna Kettunen
Luento Halosenniemessä to 4.5. klo 18
Museon pääsylipun hinnalla: aikuiset 8 € / eläkeläiset, opiskelijat 6 € /lapset (7–17 v.) 2 € sekä Museokortilla.

Into, toivo, rohkeus
2.5.–3.9.2017
Tuusulanjärven ympäristöön syntynyt ainutlaatuinen poikkitaiteellinen taiteilijayhteisö oli voimakkaasti mukana luotaessa kansallista identiteettiä 1800-luvun lopulla. Taiteilijat rakensivat suomalaisuutta rohkeasti, mieli intoa ja toivoa täynnä. Näyttelyn taitelijoita ovat mm. Pekka Halonen, Eero Järnefelt, Venny Soldan-Brofeldt, Maria Wiik, Akseli Gallen-Kallela, Albert Edelfelt, Helmi Biese ja Albert Gebhard.

HALOSENNIEMI
Tuusulan taidemuseo
Rantatie, Tuusula
p. 09 8718 3466, 09 8718 3465
www.halosenniemi.fi
www.facebook.com/halosenniemi
Avoinna
1.5.–3.9. ti–su klo 11–18

Takaisin