Hyppää hetkeksi keskelle Tuusulanjärven taiteilijayhteisöä!

30.01.2017

Järvenpään ja Tuusulan museoiden yhteinen Suomalaisuuden lähteillä -julkaisu johdattaa sadan vuoden taakse paikkoihin, joissa moni meille itsestään selvä sävel tai kuva on syntynyt.

Tuusulanjärvi on vetänyt taiteilijoita puoleensa jo toista sataa vuotta. Ensimmäisiä näiden maisemien ihailijoita oli Aleksis Kivi, ja pian hänen jälkeensä järven rannoille syntyi ainutlaatuinen taiteilijayhteisö, joka hakee vertaistaan jopa kansainvälisesti. Yhteisön merkitys suomalaisuudelle ja sen synnylle oli merkittävä. Se, mitä poliitikot laativat pykälin, tehtiin taiteilijayhteisössä sanoin, sävelin ja kuvin.

Juhani Ahon, Venny Soldan-Brofeldtin, J. H. Erkon, Pekka Halosen, Eero Järnefeltin, Jean Sibeliuksen ja monen muun Tuusulanjärven alueella toimineen taiteilijan ja suomalaisuuden taustavaikuttajan jalanjäljet on nyt tallennettu Järvenpään ja Tuusulan museoiden tuottamaksi Suomalaisuuden lähteillä -julkaisuksi. Tammikuussa Matkamessuille ilmestynyt julkaisu on jaossa maksutta Järvenpään ja Tuusulan museoissa ja matkailukohteissa koko Suomi 100 -juhlavuoden ajan.

Suomalaisuuden lähteillä johdattaa lukijansa Tuusulanjärven taiteilijayhteisön kukoistuksen aikaan ja tarjoaa myös oivallisen matkailureitin alueeseen tutustumista varten. Julkaisu on pieni kurkistus Tuusulanjärven tarinoiden loputtomaan aarreaittaan. Se kertoo myös niistä, jotka jatkoivat kultakauden taiteilijayhteisön perintöä – eräinä tunnetuimmista Martta Wendelin sekä Joonas Kokkonen.    

— Taiteilijayhteisöstä on kirjoitettu valtavasti, mutta me halusimme tehdä nykyajan ihmisille sopivan ytimekkään yhteenvedon siitä, mihin alueen maine kulttuurin kehtona perustuu ja keitä nämä Tuusulanjärven tuntumaan asettuneet taiteen, tieteen ja liike-elämän kansalliset merkkihenkilöt olivat. Ihan lyhyt tästäkään ei kyllä tullut, mutta kaunis ja toivottavasti helposti lähestyttävä, kertoo Tuusulan vt. kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Jaana Koskenranta.

– Olen iloinen, että tänä Suomi 100 -juhlavuonna teemme valtakunnallisen Yhdessä-teeman mukaisesti tiivistä yhteistyötä Tuusulan museoiden kanssa. Toivotan kaikki lämpimästi tervetulleiksi Tuusulanjärvelle tutustumaan taiteilijayhteisön kiehtovaan historiaan, sanoo Järvenpään museopalveluiden päällikkö Hanna Nikander.  

Suomalaisuuden lähteillä on julkaistu osana Järvenpään kaupungin ja Tuusulan kunnan koordinoimaa Tuusulanjärvi-ilmiö-hanketta. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden hanke tuo esille Tuusulanjärven taiteilijayhteisön rikasta kulttuuriperintöä sekä luo osaltaan uutta Tuusulanjärvi-ilmiötä runsaan tapahtumatarjonnan ja alueella vaikuttavien nykytaiteilijoiden kautta.

Juhlavuoden ohjelmistot
www.tuusula.fi/suomi100
www.jarvenpaa.fi/suomi100 


LISÄTIETOJA

Tuusulan museo, vt. kulttuuri- ja museonjohtaja Jaana Koskenranta
jaana.koskenranta@tuusula.fi, p. 040 314 3460

Järvenpään taidemuseo, museopalveluiden päällikkö Hanna Nikander
hanna.nikander@jarvenpaa.fi, p. 040 315 2587


Suomalaisuuden_Lahteilla_KuvaTuusulanmuseo_TarjaKarkkainen

 

Takaisin


Netland-tuotantoa