Halosenniemi avautuu puolen vuoden kunnostustöiden jälkeen 8.3.

07.03.2022

Taiteilija Pekka Halosen 120-vuotias hirsinen ateljeekotimuseo Halosenniemi avautuu Naisten päivänä 8.3. Aikanaan huolellisesti rakennettu talo on ikäänsä nähden hyvässä kunnossa, mutta vaatii aika ajoin laajempia huoltotoimenpiteitä. Myös kokoelmien kunnostus on jatkunut, Halosen klassikkomaalaus "Pyhäpäivä uudistalossa" tuli näyttelyyn suoraan konservaattorilta.

Pekka Halonen Pyykki kuivuu 1910 Yksityiskokoelma kuva Harri Silander

Pekka Halonen, Pyykki kuivuu 1910, yksityiskokoelma. Kuva Harri Silander

"Taiteilijaelämää Halosenniemessä" -näyttelyssä on esillä Pekka Halosen maalauksia pitkän uran varrelta sekä kotielämää kuvaavia teoksia. Aiheet vaihtelevat lähimaisemista tavalliseen perhe-elämään: lapsiaiheista puutarhanhoitoon ja pyykinkuivatukseen. Maalausten ohella näyttelyssä kerrotaan elämästä Halosenniemessä tarinoin ja valokuvin. Taiteilijakodin alkuperäisesineet kertovat talossa asuneista ihmisistä ja samalla Tuusulanjärven taiteilijayhteisöstä.

Pekka Halonen nousi suomalaisen taiteen kärkeen 1890-luvulla. Hänen upeat kansalliset maisemat ja suomalaisen ihmisen rehti kuvaaminen olivat juuri sitä, mitä omaa kansallista identiteettiä etsivässä Suomessa kaivattiin. Tuusulaan muuton jälkeen Halosen maalausaiheet muuttuivat. Laajojen maisemien sijaan tulivat pienet, intiimit lähinäkymät luonnosta – metsänsisukset ja Halosenniemen rantaviivat kuvattuina eri vuodenaikoina. Kansankuvaus vaihtui suurelta osin perheenjäsenten kuviin.

Pekka Halonen Hiihtäjiä Tuusulanjärven jäällä 1913 Halosenniemen museo_talletus Kuva Olli Poijärvi

Pekka Halonen, Hiihtäjiä Tuusulanjärven jäällä 1913, Halosenniemen museo/talletus. Kuva Olli Poijärvi

Kodin ja sitä ympäröivän luonnon merkitys oli Pekka Haloselle suuri. Halosenniemi antoi ainutlaatuiset puitteet taiteen tekemiselle. Halonen inspiroitui luonnosta ammentaen loputtomasti aiheita lähiympäristöstä. Luonnon ja metsän virkistävä vaikutus ihmisen terveydelle, niin fyysiselle kuin psyykkisellekin, tiedetään nykypäivänä. Luonnossa liikkuminen ja taiteen äärelle hakeutuminen vaikuttavat kohentavasti mielialaan ja terveyteen.

Halosenniemi ateljee 2022

Halosenniemen ateljee

Halosenniemen valmistumisesta 120 vuotta

Pekka Halonen muutti Tuusulaan vuonna 1898. Oman ateljeekodin rakentaminen alkoi vuosisadan alussa: sauna valmistui kesällä 1901 ja loppuvuodesta oli päärakennuksessa kaksi huonetta asumiskunnossa. Ateljee ja muut tilat valmistuivat seuraavana vuonna. Halosenniemen suunnitteli Pekka Halonen yhdessä veljensä Antin kanssa. Muiden taiteilijakotien tapaan myös Halosenniemessä suunniteltiin ja valmistettiin itse huonekaluja, mattoja ja tekstiilejä. Talon tulisijat ovat pääosin Pekka Halosen käsialaa. Halosenniemen arkkitehtuuri, sisustus ja ympäröivä luonto luovat harmonisen kokonaistaideteoksen, mikä puhuttelee kävijöitä yhä uudelleen.

Halosenniemen museo oli suljettuna syyskuusta 2021 alkaen puoli vuotta. Rakennuksessa päivitettiin lämmitys-, valaistus- ja turvajärjestelmiä. Myös talon tulisijoja kunnostettiin. Lämpöpatterit vaihdettiin turvallisiin ja tehokkaampiin. Näyttelyvalaistus on vaihdettu nykyaikaiseksi. Kesän aikana tullaan kunnostamaan talon ulkoseiniä ja syksyllä on työt jatkuvat ateljeen ikkunan ja sisäseinien osalta.

Halosenniemi talvi 2022

Halosenniemi talvella 2022

Taiteilijaelämää Halosenniemessä
8.3.–28.8.2022

Halosenniemi
Halosenniementie 4–6 (Rantatie), Tuusula
p. 040 314 3466
www.halosenniemi.fi
www.facebook.com/halosenniemi
www.instagram.com/halosenniemi
www.youtube.com/tuusulanmuseo

Avoinna
8.3.–1.5. ti–su klo 12–17
2.5.–28.8. ma–su klo 10–17

Pääsymaksut
10/8/4 €. Museokortti-museo.

Takaisin