Halosenniemen öljymaalien salaisuudet -luento 18.8.

11.08.2022

Oletko koskaan pohtinut, mitä vanhojen mestareiden taideteosten öljymaalit ovat sisältäneet? Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) professori Alan R. Butcherin luento kertoo tutkimustuloksista, mitä salaisuuksia Halosenniemen maalituubit ja taiteilija Pekka Halosen maalipaletit kätkevät geologisesta näkökulmasta. Halosenniemessä torstaina 18.8. kuultava luento on englanniksi, joitain kohtia käännetään tarvittaessa suomeksi.

GTK on tutkinut Halosenniemen museosta löytyviä öljyvärinäytteitä selvittäen niiden sisältämiä mineraaleja. Tutkijat, professori Alan R. Butcher ja tohtori Sari Lukkari, kävijät läpi öljymaalituubeja ja maalinkappaleita, jotka analysoitiin GTK:n laboratoriossa Espoossa.

”Mitä taiteilijan maalit sisältävät?” -dokumenttivideo tutkimuksen vaiheista on julkaistu myös Tuusulan museon Youtube-kanavalla ja se on nähtävillä Halosenniemen museon näyttelyssä ”Taiteilijaelämää Halosenniemessä”. Myöhemmin yksi Pekka Halosen käyttämistä maalipaleteista kävi analysoitavana Berliinissä ja kuulemme myös niistä tutkimustuloksista. Tuleva luento täydentää kuvaa, mitä kaikkea eri tutkimusmetodit ovat paljastaneet Halosenkin käyttämistä maaleista. Monet maalien ainesosat ovat olleet hyvin myrkyllisiäkin. Myös fossiilien löytyminen oli tutkijoille yllätys.

Alan Butcher Halosenniemessä. Kuva Tarja Kärkkäinen

Professori Alan R. Butcher Halosenniemessä

”The Hidden Secrets of Paint Tubes – Halosenniemen öljymaalien salaisuudet” -luento on Halosenniemessä 18.8. klo 18. 10 € lipun luennolle voi hankkia ennakkoon Tuusulan kunnan verkkokaupasta shop.tuusula.fi. Jos lippuja jää jäljelle, on ne myynnissä Halosenniemessä ennen tilaisuuden alkamista. Luennon jälkeen voi käydä tutustumassa Halosenniemen ”Taiteilijaelämää Halosenniemessä” -näyttelyssä esillä olevaan tutkimusmateriaaliin.

Halosenniemi
Halosenniementie 4-6 (Rantatie), Tuusula
p. 040 314 3466
www.halosenniemi.fi

Lisätietoja
Geologian tutkimuskeskus, tutkimusprofessori Alan Butcher, p. 029 503 2240, alan.butcher@gtk.fi
Halosenniemen museo, tutkija Johanna Rinta-aho, p. 040 314 3457, johanna.rinta-aho@tuusula.fi

Takaisin