Sigrid Schauman Pekka Halosen vieraana

Sigrid Schauman,Kaupunginpuutarha Helsingissä 1948, yksityiskokoelma25.1.-27.5.2012

Halosenniemen kevään näyttelyssä on Pekka Halosen teosten ohella esillä Sigrid Schaumanin (1877-1979) värin ja valon kylläisiä maalauksia. Schaumanin taiteellinen ura oli harvinaisen pitkä. Hänen aktiivinen aikansa taidemaalarina sekä taidekriitikkona kesti 1890-luvun lopulta aina 1960-luvulle asti. Huolimatta pitkästä urasta Sigrid Schauman kehittyi ja uudistui taiteilijana koko ajan. Usein katsotaan, että hänen taiteellinen kukoistuskautensa alkoi vasta taiteilijattaren ollessa yli 70-vuotias.

Sigrid Schauman opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1899-1901 ja keväällä 1904. Opettajina Schaumanilla oli muun muassa Pekka Halostakin opettanut Carl Jahn ja Halosen hyvä ystävä Albert Gebhard sekä myöhemmin Helene Schjerfbeck. Taideopinnot jatkuivat myöhemmin ulkomailla, muun muassa Kööpenhaminassa, Pariisissa, Italiassa ja Etelä-Ranskassa. Ulkomailla opiskelu oli Sigrid Schaumanille luontevaa, sillä hän oli elänyt jo lapsuudesta lähtien hyvin kansainvälisessä ilmapiirissä.

Tyypilliset Sigrid Schaumanin maalaukset ovat hyvin pienikokoisia. Hän maalasi eloisalla palettiveitsitekniikalla, mikä ilmensi taiteellista vapautumista. Veitsen avulla hän pystyi levittämään paksuja värikerroksia sekä raaputtamaan ja muovaamaan värin pintaa. Schaumanin maalausaiheita olivat maisemat kulttuuriympäristöstä puistoineen, polkuineen ja taustalla häämöttävine rakennuksineen, muotokuvat ja 1950-luvulla uutena aiheena tulivat alastonmaalaukset. Maalauksen aihe ei ollut Sigrid Schaumanille olennaisinta. Hän maalasi samaa aihetta yhä uudelleen - vain pienin variaatioin. Värin ja valon tulkinta ja tunnelma merkitsivät hänelle enemmän kuin maalauksen aihe. Hänen töistään säteilee elinvoimaa. Puut olivat Schaumanille erityisen merkittäviä, kuten Pekka Halosellekin. Puut itsessään tarjosivat molemmille tyhjentymättömän aiheen. Nämä kaikki aihepiirit ovat edustettuina näyttelyn teoksissa, joista suurin osa on lainattu yksityiskokoelmista ja siten harvoin nähtävillä.

Halosenniemen näyttely valottaa myös Schaumanin uraa taidekriitikkona. Schaumanilla oli kolmikymmenvuotinen taidekriitikon ura. Hän oli Dagens Press (Svenska Pressen, Nya Pressen) -lehdessä kriitikkona kirjoittaen näyttelyarvosteluja niin koti- kuin ulkomaisista näyttelyistä. Asiantuntevana kriitikkona hän sai joskus taiteilijakollegansa kimpaantumaan suorasta teräväkielisestä arvostelusta. Arvostelut Pekka Halosen näyttelyistä olivat positiivissävyisiä. Näyttelyssä on esillä Pekka Halosen maalauksia, joiden kautta voi peilata Schaumanin käsityksiä Halosen maalausten vahvuuksista ja heikkouksista. Schauman antaa kiitosta muun muassa Halosen talvimaisemista. Hän pitää Halosta herkkänä lyyrikkona, jolla on vilpitön rakkaus kotiseutunsa luontoa kohtaan. Halonen on hillittyjen sävyjen uneksija, joka kuitenkin haaveilee aina todellisuudesta.

Teksti tutkija Johanna Rinta-aho, Halosenniemi, Tuusulan taidemuseo

Halosenniemi
Tuusulan taidemuseo
Rantatie, Tuusula
p. 040 314 3161, 09 8718 3466
www.halosenniemi.fi

Avoinna
3.1.-30.4. ti-su 12-17
1.5.-31.8. ti-su 11-19

Pääsymaksut
5,50/4,50/2,00 €

 

Esitelmiä Halosenniemessä:

Taiteilija Sigrid Schauman ja veljensä Eugen Schauman
to 9.2.2012 klo 19.00
Professori Henrik Meinander

Pekka Halonen ja Sigrid Schauman
to 8.3.2012 klo 19.00
Intendentti Leena Ahtola-Moorhouse

Sigrid Schauman
to 29.3.2012 klo 19.00
Taiteilija Carolus Enckell

Näyttelyyn liittyviin esitelmätilaisuuksiin on vapaa pääsy.