Katsoppas tuota lahdelmaa

Pekka Halonen, Talvipäivä, öljy 1910"Katsoppas tuota lahdelmaa!" pyysi Pekka Halonen Helsingin Sanomien toimittajaa vuonna 1925. "... Aamulla esiintyy se minulle toisenlaisena kuin päivällä tai illalla riippuen valaistuksesta. Kun olen jättänyt sen keväällä ja saavun syksyllä, näen sen aivan uutena ja herättää se minussa aivan toiset aiheet taideluomiin." Halosenniemen näyttelyssä esitellään Pekka Halosen taidetta ja taiteilijakotia Halosenniemeä. Näyttelytyöt ovat Halosenniemen museon omista ja Pekka Halosen seuran kokoelmista sekä museolle deponoituja teoksia.

Pekka Halosen koti Halosenniemi Tuusulan Rantatiellä antoi ainutlaatuiset puitteet taiteen tekemiselle. Talon sydän, kaksikerroksinen ateljee pohjoiseen avautuvalla suurella ikkunalla toimi loistavana työtilana taiteilijalle, mutta se oli samalla myös kahdeksanlapsisen perheen ja koko Tuusulan taiteilijayhteisönkin olohuone. Halosenniemen saunailloista ja niiden yhteydessä olleista kotikonserteista muodostui perinne, jota värittävät monet hauskat tarinat.

Upeaa hirsistä ateljeetaloa ympäröivä luonto innoitti Pekka Halosta maalaamaan aina yhä uudelleen. Varsinkin rantaviiva: veden ja jääpintojen heijastusten tai samean pinnan kuvaaminen, oli Haloselle vuodesta toiseen toistuva teema, johon hän ei kyllästynyt. Halosenniemi lähiympäristöineen ja Tuusulajärven maisemat tarjosivat taiteilijalle sääolosuhteiden ja vuodenaikojen vaihteluineen monenlaisia mahdollisuuksia ilmaista omia sisäisiä tunnelmakuvia. Pekka Haloselle maalauksen aihe ei ollut pääasia, vaan tapa maalata ja välittää luonnon tuntemuksia.

Pekka Halonen oli mestarillinen talven kuvaaja. Hänen talvimaisemissaan tulevat esille loistavasti juuri tunnelmat - kosteansumuiset ja lumiset tai pelkistyneet kuusennäreet Halosenniemen kallioilla. Monissa maalauksissa lumivaipat peittävät maiseman ajattoman tuntuiseen idylliin. Talven taittuminen ja jäiden lähtö on ikuistettu Halosen tauluissa monesta eri paikasta ympäri Halosenniemen kallioita ja rantoja. Kevään sanotaan olleen Haloselle mieluisinta vuodenaikaa. Silloin runsaampi valo ja talvihorroksesta heräävän luonnon monivivahteiset värisävyt innostivat taiteilijaa - samoin syksyn ruskan hehkeä värikirjo. Halonen kuvasi syksyisin kellastuvia pensaita ja puita, rantaviivaa paljaine puunrunkoineen. Keskikesällä Halonen ei juurikaan maalannut. Kesällä luonto oli hänen omin sanoin usein liian vihreää, kuin "pinaattia".

Pekka Halonen asui Halosenniemellä suurimman osan elämästään ikuistaen lähes kaikki mahdolliset näkymät kotinsa ympäriltä: "... innoitukseni lähde on luonto. Yli 30 vuotta olen asunut samassa paikassa metsä aivan taloni vierellä. Usein minusta on tuntunut siltä kuin omistaisin Louvren tai maailman suurimmat taideaarteet oveni ulkopuolella."


Teksti Halosenniemen tutkija Johanna Rinta-aho

"Katsoppas tuota lahdelmaa!"
- Halosenniemi, Pekka Halosen taiteilijakoti ja innoituksen lähde
21.1.-18.5.2014

Halosenniemi
Tuusulan taidemuseo
Rantatie, Tuusula
p. 09 8718 3466, 040 314 3461
www.halosenniemi.fi