Taiteilijaelämää Halosenniemessä

8.3.–28.8.2022

Taitelijaelämää Halosenniemessä -näyttelyssä on esillä maalauksia Pekka Halosen pitkältä taiteilijauralta. Teosten joukossa on lukuisia Halosenniemessä maalattuja teoksia lähiympäristön maisema-aiheista tavalliseen perhe-elämään: muotokuviin, puutarhanhoitoon ja pyykinkuivatukseen. Maalausten ohella näyttelyssä kerrotaan elämästä Halosenniemessä tarinoin ja valokuvin. Taiteilijakodissa on paljon alkuperäisesineitä, mitkä osaltaan kertovat talossa asuneista ihmisistä, mutta myös samalla taiteilijuudesta ja Tuusulanjärven taiteilijayhteisöstä.

Pekka Halonen Pyykki kuivuu 1910 Yksityiskokoelma kuva Harri Silander www

Pekka Halonen, Pyykki kuivuu 1910, yksityiskokoelma. Kuva Harri Silander

Pekka Halonen nousi suomalaisen taiteen kärkeen jo 1890-luvulla. Hänen upeat kansalliset maisemat ja suomalaisen ihmisen rehti kuvaaminen olivat juuri sitä, mitä omaa kansallista identiteettiä etsivässä Suomessa kaivattiin. Tuusulaan muuton jälkeen Halosen maalausaiheet muuttuivat hiljalleen. Laajojen maisemien sijaan tulivat pienet, intiimit lähinäkymät luonnosta – metsänsisukset ja Halosenniemen rantaviivat kuvattuina eri vuodenaikoina. Kansankuvaus vaihtui suurelta osin perheenjäsenten kuviin.

Kodin ja sitä ympäröivän luonnon merkitys oli suuri Pekka Haloselle. Halosenniemi antoi ainutlaatuiset puitteet taiteen tekemiselle. Halonen inspiroitui luonnosta ammentaen loputtomasti aiheita lähiympäristöstä, kuten näyttelyn teoksista voi havaita. Tänä päivänä luonnon ja metsän voimaannuttava vaikutus ihmisen terveydelle, niin fyysiselle kuin psyykkisellekin, tunnustetaan yleisesti. Jo viiden minuutin luontoliikunnan sanotaan vaikuttavan mielialaan. Taiteella on havaittu sama terveyttä kohentava voima.

Pekka Halonen, Utuinen talvimaisema, öljy 1926, Halosenniemen museo. Kuva Museokuva

Pekka Halonen, Utuinen talvimaisema, öljy 1926, Halosenniemen museo. Kuva Museokuva

Halosenniemi 120 vuotta

Halosenniemen taiteilijakodin valmistumisesta tulee kuluneeksi tänä vuonna 120 vuotta. Pekka Halonen muutti Tuusulaan vuonna 1898. Oman ateljeekodin rakentaminen alkoi vuosisadan alussa. Sauna valmistui kesällä 1901 ja loppuvuodesta oli itse päärakennuksessa kaksi huonetta asumiskunnossa. Ateljee ja muut tilat valmistuivat vasta seuraavan vuoden lopulla, vuonna 1902. Halosenniemen suunnittelivat Pekka Halonen yhdessä veljensä Antin kanssa. Kuten muissakin taiteilijakodeissa, myös Halosenniemessä suunniteltiin ja valmistettiin itse huonekaluja, mattoja ja tekstiilejä. Talon tulisijat ovat Pekka Halosen käsialaa. Halosenniemi onkin kokonaistaideteos, jossa on sovitettu yhteen arkkitehtuuri, sisustus ja myös ympäröivä luonto.

Pekka Halosen taiteilijakoti Halosenniemi oli suljettuna syyskuusta 2021 alkaen huoltotöiden takia. Halosten ajoista lähtien talossa on tehty kunnostustöitä, mutta aikanaan huolellisesti rakennettu talo on ikäänsä nähden hyvässä kunnossa. Edellinen iso remontti oli 1990-luvun alussa. Nyt tehdyissä huoltotoimenpiteissä on muun muassa kunnostettu talon uuneja ja niiden sisällä olevat lämpövastukset on uusittu. Vanhat irralliset lämpöpatterit on vaihdettu turvallisiin ja tehokkaimpiin kiinteisiin pattereihin. Myös valaistusta ja turvallisuutta on parannettu. Ensi syksynä on tiedossa vielä lisää kunnostustöitä muun muassa ateljeen ikkunan ja seinien osalta.

Lue lisää Uniikki paletti – Tuusulan museoblogista: Halosenniemen esineet kertovat tarinoita elämästä >

Lue lisää Mitä taiteilijan maalit sisältävät? – tutkimuksia Halosenniemen öljyväreistä >

Halosenniemi
Halosenniementie 4–6 (Rantatie), Tuusula
p. 040 314 3466
www.halosenniemi.fi
www.facebook.com/halosenniemi
www.instagram.com/halosenniemi
www.youtube.com/tuusulanmuseo

Avoinna
8.3.–1.5. ti–su klo 12–17
2.5.–28.8. ma–su klo 10–17

Pääsymaksut
10/8/4 €. Museokortti-museo.