Metsän siimeksessä

Pekka Halonen, Mäntymetsää talvella 1913, yksityiskokoelma. Kuva Museokuva15.9.–29.11.2020

Halosenniemen näyttely "Metsän siimeksessä" tuo esille suomalaista luontoa metsineen. Näyttelyssä nähdään maisemamaalauksia Pekka Halosen ohella muilta aikalaistaiteilijoilta, kuten Akseli Gallen-Kallelalta, Eero Järnefeltiltä, Helmi Bieseltä ja Ferdinand von Wrightiltä. Aiheet vaihtelevat lepohetkistä metsän siimeksessä marjastukseen ja sienestykseen eläimiä unohtamatta. Lisäksi näyttelyssä on mukana nykytaiteilija, kuvanveistäjä Kim Simonssonin luontoa peilaavia voimakkaita ja mieleenpainuvia keramiikkaveistoksia.

Suomen pinta-alasta on noin kolme neljäsosaa metsien peitossa. Suomalaisen sydän asuu metsässä, sieltä saadaan voimaa, rauhaa ja virkistystä. Metsissä ulkoillaan ympäri vuoden nauttien raikkaasta ulkoilmasta, liikunnasta ja luonnon antimista. Luonnon voimaannuttavaa ja tervehdyttävää vaikutusta voidaan verrata taiteen merkitykseen ihmiselle. Lyhytkin käynti metsässä tai taidenäyttelyssä vähentää psyykkistä kuormitusta. Verenpaineen sanotaan laskevan, sydämen sykkeen tasaantuvan, ihmisen rentoutuvan ja mielen rauhoittuvan. Korona-aikana suomalaiset ovat löytäneet metsänsä uudelleen – kansallispuistoissa on ollut väkeä ruuhkaksi asti.

Kultakauden taiteilijat kuvasivat Suomen luontoa runsaasti jo 1800-luvulla. He ottivat myös kantaa luonnon puolesta. Taiteilija Pekka Halosella oli kunnioittava ja läheinen suhde luontoon. Luonto metsineen oli hänelle loputon innoituksen lähde. Halosen maisemat muuttuivat ajan myötä hiljalleen kansallista identiteettiä kuvaavista laajoista näkymistä yhä syvemmälle metsän siimekseen ja yksityiskohtien kuvaukseen, "fragmentaarisiin luontopaloihin". Halonen on pyrkinyt kuvaamaan maisemissaan sitä tunnetta, minkä luonto on hänessä herättänyt. " ... Aamulla esiintyy se (luonto) minulle toisenlaisena kuin päivällä tai illalla riippuen valaistuksesta. Kun olen jättänyt sen keväällä ja saavun syksyllä, näen sen aivan uutena ja herättää se minussa aivan toiset aiheet taideluomiin." Halosen maisemista jokainen voi löytää itselleen sen "oman" suomalaisen maiseman.

Kim Simonsson, Lippispäinen sammalpoika, 2020Kim Simonssonin vihreät keramiikkaveistokset tuovat näyttelyyn 2000-luvun näkökulmaa. Vuonna 2004 Vuoden nuoreksi taiteilijaksi nimetty Simonsson kertoo luonnon olevan hänelle tärkeä. Kanadassa olleessaan hän inspiroitui japanilaisen nykytaiteilija Takashi Murakamin veistoksista. Simonssonin ainutlaatuisista, vihreistä sammalpintaisista satuhahmoista (Moss People) voikin nähdä piirteitä mangasta. Tieteiskirjallisuuden mieleen tuovissa lapsi- ja eläinhahmoissa on salaperäisyyttä. Tulevaisuuden lapset näyttäisivät pärjäävän hyvin muuttuvassa maailmassa, kuten näyttelyssä mukana olevat Otsatukkainen sammaltyttö (2020) tai Lippispäinen sammalpoika (2020). Veistosten materiaalina on käytetty muun muassa luonnosta saatuja sulkia ja kierrätysmateriaalia. Kim Simonsson on kansainvälisesti menestyneimpiä kuvanveistäjiämme.

Teksti: Halosenniemen tutkija Johanna Rinta-aho

Näyttelyn teosluettelo >

Metsän siimeksessä
15.9.–29.11.2020
Pekka Halonen, Fredrik Ahlstedt, Helmi Biese, Väinö Blomstedt, Antti Favén, Akseli Gallen-Kallela, Väinö Hämäläinen, Carl Jahn, Eero Järnefelt, Matti Karppanen, Berndt Lindholm, Hugo Simberg, Kim Simonsson, Ferdinand von Wright

Halosenniemi
Halosenniementie 4–6 (Rantatie), Tuusula
p. 040 314 3466
www.halosenniemi.fi
www.facebook.com/halosenniemi
www.instagram.com/halosenniemi

Avoinna
15.9.–29.11. ti–su klo 12–17

Pääsymaksut
8/6/2 €
Museokortti-museo

Näyttelyn yleisöopastukset
sunnuntaisin klo 13 suomeksi ja klo 15 englanniksi