Halosenniemen ateljeen ikkunaremontti valmistui aikataulussa ja ovet avataan ensi viikolla

24.10.2023

Halosenniemen ateljeen ison ikkunan konservointi on edennyt suunnitellusti ja ovet päästään avaamaan yleisölle 31.10. Kunnostustyötä tehnyt rakennuskonservaattori Tony Lidman on kertonut yllättyneensä, kuinka hyvästä puusta ikkunat ovat aikoinaan tehty.

Halosenniemen ateljeen ikkuna 2023

Vuonna 1901 valmistuneen Halosenniemen suunnittelussa Pekka Halonen kiinnitti huomiota rakennuksen lämpötalouteen. Suuren ateljeen ikkunan lasitus tehtiin kolminkertaiseksi, joista kaksi sisintä lasia kitattiin yhteen karmiin. Koska alkuperäiset, aaltoilevat lasit haluttiin säilyttää ehjinä, ei niiden kittauksia nyt valmistuneessa kunnostuksessa avattu. Tämän vuoksi näkymä Tuusulanjärvelle on yhä hieman samea, mutta ikkunan yleisilme on huomattavasti kirkastunut.

Ateljeen ikkunaa kunnostuksessa uusittiin kuitenkin muita kittauksia ja yksi rikki ollut ikkunaruutu vaihdettiin. Ikkunan karmeille ja muille puuosille puhdistuksen lisäksi riitti pääasiassa hiominen ja pellavaöljykäsittely.

Valmistunut remontti oli viimeinen suuremmista Halosenniemelle laaditun kuntokartoitus- ja korjaussuunnitelman mukaisista korjauksia. Museorakennusta on pyritty entisöimään perinteisillä menetelmillä, rakennuksen alkuperäistä tyylisuuntaa ja materiaalivalintoja käyttäen. Tavoitteena on säilyttää rakennuksen arvokas kulttuuriperintö mahdollisimman hyväkuntoisena tuleville sukupolville.

Halosenniemi avautuu yleisölle 31.10.

Museon valtaa värikkäät ja monitulkintaiset nykytaiteen teokset Nelimarkka-Rahaston kokoelmista. Haaveita ja näkyjä -näyttely tuo yhteen unelmia elämästä, matkahaaveita tuntemattomaan, toivoa perheistä ja elämänviisauksien etsintää vanhoista kulttuureista. Teoksia on muun muassa Stina Saaristolta, Veikko Mylleriltä, Kim Simonssonilta, Emma Ainalalta, Tommi Toijalta, Jarmo Mäkilältä ja Marja Sunalta. Mukana on myös talon isännän Pekka Halosen teoksia.

Halosenniemi
Halosenniementie 4–6, Tuusula
www.halosenniemi.fi

Takaisin