Mitä taiteilijan maalit sisältävät? – tutkimuksia Halosenniemen öljyväreistä

27.04.2022

Geologian tutkimuskeskus GTK on tutkinut Halosenniemen museosta löytyviä öljyvärinäytteitä selvittäen niiden sisältämiä mineraaleja. Tutkijat, professori Alan R. Butcher ja tohtori Sari Lukkari, kävijät läpi öljymaalituubeja ja maalinkappaleita, jotka analysoitiin GTK:n laboratoriossa Espoossa. ”Mitä taiteilijan maalit sisältävät?” -dokumenttivideo tutkimuksen vaiheista on julkaistu myös Tuusulan museon Youtube-kanavalla ja se on nähtävillä Halosenniemen museon näyttelyssä ”Taiteilijaelämää Halosenniemessä”.

Geologeina tutkijoita kiinnosti luonnonmineraalien osuus öljymaaleissa. He pystyivät selvittämään mikroskooppikuvauksilla useita mielenkiintoisia ainesosia ja mineraaleja, mitä Halosenniemen maaleissa on käytetty. Pekka Halonen tuskin tiesi, että hänen käyttämänsä lohenpunainen värisävy koostui osittain fossiileista. Maalin pigmenttiin on murskattu ja lisätty liitukiveä, joka sisältää noin 100 miljoonaa vuotta sitten eläneitä fossiileja – kokkoliitteja.

Alan Butcher Halosenniemessä. Kuva Tarja Kärkkäinen

Alan Butcher Halosenniemessä Pekka Halosen taiteilijatarvikkeita esittelevän näyttelypöydän äärellä.

Tutkimusprojekti alkoi jo syyskuussa 2021. Halosenniemen museolle yhteistyö oli mieluisa, sillä tuleva tutkimusaineisto sopi mainiosti esitettäväksi kevään 2022 näyttelyyn Taiteilijaelämää Halosenniemessä. Näyttelyssä on esillä Halosen maalauksia ja esiin on nostettu alkuperäisesineistöä, muun muassa juuri tutkittuja maalausvälineitä: väripaletteja, öljymaalituubeja ja muita maalaustarvikkeita.

Tutkijat Alan Butcher ja Sari Lukkari innostuvat projektista niin paljon, että halusivat valmistaa omia maaleja luonnonmineraaleista. Näyttelyssä onkin esillä erilaisia jauhettuja mineraali- ja maa-aineksia, joissa väriskaala ulottuu sinisetä ruskeaan ja mustaan.

– Tämä oli kokeilu, jossa osoitimme kuinka mineraaleja jauhamalla saa erilaisia värejä ja sekoittamalla niitä eri sidosaineiden, kuten perinteisen pellavansiemenöljyn kanssa, saadaan aikaan öljymaali, kertoo Alan Butcher esillä olevista värimalleista.

Näyttelyssä on katsottavissa tutkimusprojektista yhteistyönä valmistunut esittelyvideo ”Mitä taiteilijan maalit sisältävät?”. Se on julkaistu myös Tuusulan museon Youtube-kanavalla: linkki videoon>>

Hyväksy evästeet niin saat sisällön näkyviin.

Tutkimustyö jatkuu

Halosen väripaletti kävi skannattavana Berliinissä ja sen tutkimustuloksia vielä odotetaan. Lisäksi tutkimusprojektiin kuuluu vielä myöhemmin Halosen maalauksen Kuutamo (1912) skannaus ja analyysi, mitä värejä on käytetty ja mistä ne tulevat.

Elokuussa Halosenniemessä järjestetään yleisöesitelmä ”The Hidden Secrets of Paint Tubes”, jossa GTK:n Alan Butcher kertoo laajemmin tutkimustuloksista. Mitä salaisuuksia Halosenniemen maalituubit kätkivät geologisesta näkökulmasta, minkälaisilla mineraaleilla Pekka Halonen maalasi. Luento on englanniksi, joitain kohtia käännetään tarvittaessa suomeksi. Tilaisuus on torstaina 18.8. klo 18, 10 € liput on myynnissä Tuusulan verkkokaupassa shop.tuusula.fi. Lisätietoja luennosta Tuusulan tapahtumakalenterista >>

Lisätietoja

Geologian tutkimuskeskus, tutkimusprofessori Alan Butcher, p. 029 503 2240, alan.butcher@gtk.fi
Geologian tutkimuskeskus, erikoistutkija Sari Lukkari, p. 029 503 2337, sari.lukkari@gtk.fi
Halosenniemen museo, tutkija Johanna Rinta-aho, p. 040 314 3457, johanna.rinta-aho@tuusula.fi
Halosenniemen museo, viestintäkoordinaattori Tarja Kärkkäinen, p. 040 314 3461, tarja.m.karkkainen@tuusula.fi

Taiteilijaelämää Halosenniemessä
8.3.–28.8.2022

Halosenniemi
Halosenniementie 4–6 (Rantatie), Tuusula
www.halosenniemi.fi
Avoinna
8.3.–1.5. ti–su klo 12–17
2.5.–28.8. ma–su klo 10–17

Pääsymaksut
10/8/4 €. Museokortti-museo.

Takaisin