Pekka Halonen (1865-1933)

Pekka Halonen 1915. Kuva Tuusulan museoLumisen metsän mestarillinen kuvaaja Pekka Halonen kuuluu Suomen taiteen kultakauden rakastetuimpiin taiteilijoihin. Halonen syntyi 1865 lapinlahtelaiseen talonpoikaisperheeseen. Taustastaan huolimatta hän onnistui luomaan loistavan uran taiteilijana, aikana jolloin talonpojat harvoin pystyivät lähtemään taiteentielle. Lahjakkaasta ja ahkerasta taideoppilaasta kehittyi taidemaalari, joka nousi maamme taiteilijoiden kärkijoukkoon.

Pekka Halosen ura lähti nousuun heti ensi esiintymisestä 1891, jolloin kansanelämänkuvaus Niittomiehet ja valoisa kesämaisema Hakamaan aita saivat positiivista huomiota. Herkät metsäiset maisemat ja suomalaisen ihmisen rehellinen kuvaaminen oli juuri sitä, mitä eniten kaivattiin. Suomalaisen kulttuurin luomisessa Halosella oli oma panoksensa; kansallinen itsetuntomme nousi kultakauden taiteilijoiden töiden ja myös heidän saamansa kansainvälisen maineen myötä. Pekka Halosen monipuolinen taide kehittyi ajan taidevirtausten vaikutuksesta. Vaikka vaikutteet tulivat ulkomailta, oli Halosen nerokkuuden tulos sopeuttaa se aina suomalaiseen luontoon.

 

Pekka Halonen rakennutti ateljeekotinsa Tuusulanjärven rannalle. Rauhallinen ja tasapainoinen perhe-elämä antoi mahdollisuuden kehittyä kokonaisvaltaisesti taiteen tekemiseen. Tuusulassa Halonen löysi taiteensa henkisen sisällön ja omimman tyylinsä: hänen mukaansa "taiteen ei pidä juuriharjan tavoin raastaa hermoja".

Elämän vuodet

Tuusulan Rantatien taiteilijayhteisö

Tunnettuja teoksia